2008年4月26日星期六


有耳喱民(Layman LateShow Letterman)係香港商業電台">商業電台嘅一個深夜節目,由詹志民阿喱(張家豐)及有耳非文主持。呢個節目喺2007年2月26日首播,逢星期一星期五晚凌晨十二點至二點於商業二台">商業二台播出。節目名稱「有耳喱民」取自三位主持嘅名「有耳(非文)(阿)(詹志)」。

固定環節
呢個環節由喪Do男(詹志民, Leo)主理。喪Do男每日都會搵一個話題嚟「喪Do」(做一啲古怪行為),有時「喪Do」行動更會「挑戰香港道德標準」,例如當眾批評香港女性「不合格」。 「喪Do」行動會被拍攝成片段,並上載至網站畀人收睇。
註:「港女」係指有某啲自戀、自命不凡、拜金、崇外、漠視他人權利等嘅香港女人;甚至可以係一個社會現象。因此,香港女性或居住於香港嘅女性唔屬「港女」。
註2:「暢散紙」喺廣東話嘅原意係換散紙。

喪Do男
詹志民主理嘅廣播劇。呢個係一個有關「喪Do男」未喪之前嘅事蹟。

喪Do男前傳
有耳非文主理。會聽一些人、動物同死物嘅電話,係一個非常趣怪嘅環節。

斐斐事務所
呢個環節由阿喱主理,喺1:30後播出。喺「Fence Garden」內,每晚都會有「細野」搵「大野先生」訴苦,而大野先生嘅代言人(阿喱)會接聽一位細野(聽眾)嘅電話,並為佢解答問題。每當大野先生聽到苦不堪言嘅時候,佢就會攞出奧修禪卡,並抽出細野嘅問題,然後阿喱就會由奧修禪卡的提示為聽眾解答問題。當細野「進入Fence Garden」(與主持對話)前,細野要「戴上鐵球」(播出戴鐵球的聲效)。
大野先生播出初期,大野先生聆聽細野訴苦時會間中打爆「玻璃頭」發洩(播出玻璃被打爆的聲音)。當五個「玻璃頭」都被打爆後,大野先生就會向細野表態。後來,阿喱喺節目指打爆「玻璃頭」太「暴力」,所以大野先生就以抽奧修禪卡取代打爆「玻璃頭」。

有耳喱民 大野先生
阿喱主理嘅一個廣播劇。阿喱想像自己經營一間咖啡店,訴說關於他同咖啡店內嘅人同事。

Cafe de Nath

每星期的特別環節
星期一星期五播出。三個主持人會各自講出一件事件,由聽眾打電話上去「估波膽」,估邊位主持所講嘅係錯,邊位所講嘅係啱。為咗增加難度,三個主持人會將他們所講嘅事件整得似是而非,令聽眾覺得半信半疑。基本上呢個環節係舊節目大鐵人123嘅延續,但有趣嘅係原節目嘅主持人中,只有阿喱詹志民喺呢個環節中主持。

大怪人123
空中喱民日係阿喱詹志民主持嘅舊節目空中喱民嘅濃縮版,逢星期二播出。主持選擇其中兩個空中喱民嘅環節,喺本節目延續。

空中喱民日
「嘟嘟大估東」環節中,由其中一個主持人講出佢身邊嘅有趣對話或句子,以「嘟」字取代要估嘅字,但保留音調,並會畀提示。另外兩位主持人同其他喺直播室嘅人就負責估答案。

嘟嘟大估東
主持會接聽一位聽眾嘅電話,聽眾會訴說一件因其他東西(可以是人、死物)令自己不開心嘅事。其中一位主持會成為「嘍囉王」,佢會扮演該禍根,作出辯護。

牛頭馬面X(交叉)嘍囉王
呢個環節逢星期三播出,共分為三個部分,分別是「斐食物」、「斐真實」及「斐普通」。當每一個部分完結後,「地下栽判團」會投票決定是否畀一粒星予有耳非文。當有耳非文集齊三粒星時,主持詹志民阿喱便會畀有耳非文「903永久性居民」身份一個禮拜。當有耳非文得到「903永久性居民」身份後,佢可以自由進出商業二台。

斐常日

有耳非文會為詹志民阿喱準備自製嘅特色食物。 斐食物

有耳非文會為詹志民阿喱講出人生一段怪經歷。 斐真實

有耳非文會向詹志民阿喱教一句廣東話嘅普通話講法。 斐普通
名人怪談是請一個名人嚟講一啲怪事,逢星期四播放。

名人怪談

主持放假時的節目安排
2007年3月20日3月30日(阿喱放假)、4月20日(阿喱外出)期間,佢負責嘅兩個環節大野先生Cafe de Nath暫停播出,由詹志民有耳非文主理嘅特備環節扮野先生取代。另外,阿喱放假或外出期間,他在大怪人123環節中嘅位置由陳強或直播室控制員豪子頂替。

阿喱
2007年4月23日5月4日期間詹志民放假。佢負責嘅環節喪Do男喪Do男前傳暫停播出。原本逢星期一、五播出嘅大怪人123亦暫停。期間,每晚都會有嘉賓主持代替詹志民主持節目,並參與節目中嘅特別環節。 喺節目頭半個鐘,主持阿喱會先與嘉賓玩「奧修禪卡」,之後會出現一個代替「喪Do男」嘅環節喪Do Artist
詹志民放假期間嘅12:30至1:30時段,主持同當晚嘉賓主持都會進行唔同嘅特別環節。詳情請見下表:

詹志民

沒有留言: