2008年1月19日星期六

老豆
阿爸,即係爸爸父親老豆老頭子,而古時嘅中國就叫英文">英文Father,親暱啲會叫爹吔(Daddy)。
中國唔同時代皇族都有佢自己一套叫法。大清嘅皇族就會叫佢哋嘅阿爸做皇阿瑪

老豆 父愛
除咗同埋動物入面有生育能力嘅雄性生物有資格成為人哋阿爸之外,喺充滿情感嘅人類世界入面,對於一個有感情嘅地方或者有感情嘅事物,甚至敬拜嘅神靈……等等哩啲,都可以用父親嘅名號嚟稱呼,好似:

天父聖父: 天主教基督教入面,天主嘅別稱,亦係三位一體嘅聖三中最高,因為跟據聖經所講佢獻出咗聖子落凡間為人,用聖子耶穌去救贖人類,於是被稱為世人之父
神父: 係天主教嘅神職人員之一,專職幫人類向天主傳話同埋傳達天主對人類講嘅說話(傳福音),亦係每個彌撒中負責成個聖道禮儀嘅主持者。
國父: 即係對於開創國家有莫大貢獻,以畢生成就國家前途嘅人。中國國父就係孫中山(又叫孫文)。
外父: 話係另類係因為佢唔屬於一個人本身直系親屬列表裡面嘅人,亦都冇養育之恩,但係又好有親戚關係;佢就係一個男人對佢老婆嘅阿爸嘅稱呼。至於一個男人對佢嘅外父有冇感情則係好個別,冇得深入討論;但係跟據「愛屋及烏」嘅道理,唯有計佢係有感情嘅對象。

沒有留言: